Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Επιπτώσεις κινητού στην υγεία

Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τις πιθανές επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην υγεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαβίωση κοντά σε μια τέτοια κεραία δεν αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο το μωρό που κυοφορεί μια έγκυος γυναίκα. Η μελέτη, που αφορούσε περίπου 7.000 παιδιά (μεταξύ αυτών 1.400 με καρκίνο), έγινε από βρετανούς ερευνητές, υπό τον καθηγητή επιδημιολογίας Πολ Έλιοτ, διευθυντή του κέντρου για το περιβάλλον και την υγεία του Imperial College του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά εμφάνισαν καρκίνο μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, δεν ήσαν πιθανότερο να έχουν γεννηθεί κοντά σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τα υπόλοιπα καρκινοπαθή παιδιά.

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση διεθνώς τα τελευταία χρόνια και ανησυχίες έχουν διατυπωθεί από διάφορες πλευρές για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, π.χ. για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο. Όμως, όπως δήλωσε ο Έλιοτ, η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που προηγήθηκαν και επίσης δεν έδειξαν σχέση ανάμεσα στα κινητά και στον καρκίνο. Οι βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις τέσσερις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας (Vodafone, O2, Orange, T-Mobile) σχετικά με τις συνολικά 81.781 κεραίες κινητής που λειτουργούσαν στην χώρα μεταξύ 1996-2001. Οι επιστήμονες υπολόγισαν το επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για κάθε σπίτι όπου έμεναν τα παιδιά της έρευνας.

Οι ερευνητές πάντως διευκρίνισαν ότι δεν μπόρεσαν να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ατομική έκθεση κάθε εγκύου στην ακτινοβολία λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου από αυτήν. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τη συσκευή στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συζήτησης είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτήν που προέρχεται από μια κεραία κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η έρευνά τους αφορούσε τους παιδικούς καρκίνους και δεν μπορεί να προβλέψει την πιθανή εμφάνιση καρκίνων σε μεγαλύτερη ηλικία σε όσα παιδιά ζούσαν κοντά σε μια τέτοια κεραία.

Σε σχόλιό του στο ίδιο ιατρικό βρετανικό περιοδικό, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζον Μπίτχελ αναφέρει ότι οι γιατροί μπορούν να διαβεβαιώνουν τους ασθενείς ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν, επειδή ζουν κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δεν είναι ανάγκη να μετακομίσουν σε άλλο σπίτι μόνο και μόνο λόγω φόβων για την υγεία τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes