Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το σύμβολο Yin-Yang

Το σύμβολο Yin-Yang που το βλέπουμε αποτυπωμένο σε μπλούζες, σε κολιέ, μπρελόκ ή δαχτυλίδια, ασκεί μαγνητισμό και ακαταμάχητη γοητεία σε εκατομμύρια ανθρώπους, σε ολόκληρο το κόσμο.
Το σύμβολο αυτό εμπεριέχει ολόκληρη την Κινέζικη κοσμογονία, τη ζωή, το θάνατο, το πόνο, το φόβο, το φως και το σκοτάδι.

Σύμφωνα με την Κινέζικη φιλοσοφική θεώρηση του σύμπαντος, αυτό κυριαρχείται από δύο αντικρουόμενες κοσμικές δυνάμεις που εκφράζονται με τις δίδυμες αλλά και αντίθετες μεταξύ τους έννοιες Yin (θηλυκό) και Υang (αρσενικό). Αυτές αποτελούν τους δύο αντίθετους και ταυτόχρονα συμπληρωματικούς πόλους της φύσης..

Όλες οι αλλαγές που έχει υποστεί το σύμπαν, εξηγούνται μέσα από τη δράση και αντίδραση αυτών των δύο δυνάμεων. Όλα τα φαινόμενα μπορούν να κατανοηθούν ως αποτέλεσμα της μίξης του Yin με το Υang, το καθένα από τα οποία λειτουργεί σε πλήρη αντίθεση αλλά και αρμονία με το άλλο, αντιπροσωπεύοντας τις αντίθετες αρχές που επικρατούν στο σύμπαν. Το κρύο και η ζέστη, το φως και το σκοτάδι, η κυριαρχία και η υποταγή, η υγεία και η ασθένεια, ο πλούτος και η φτώχια είναι μερικές από αυτές τις αντικρουόμενες αρχές.

Κάθε μία, ως έκφραση του Yin (πχ κρύο) επικρατεί προσωρινά επάνω στην έκφραση του Yang (ζέστη). Επειδή όλες οι συνθήκες επιδέχονται αλλαγή, θα έρθει καιρός που θα επικρατήσει το Yang. Αργότερα αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με έναν αέναο κύκλο, κυριαρχίας της μίας δύναμης επάνω στην άλλη, του Yin επάνω στο Yang και αντίστροφα.

Έτσι όλα τα φαινόμενα έχουν μέσα τους το στοιχείο αυτό της συνεχούς αντίθεσης. Η υγεία φέρνει το σπόρο της αρρώστιας μέσα της, ο πλούτος φέρνει το σπόρο της φτώχιας και διαδοχικά μπορεί να μας συμβεί το ένα ή το άλλο στη διάρκεια της ζωής μας. Κανένα φαινόμενο δεν είναι πλήρως απαλλαγμένο από το αντίθετο του. Κανένας δεν είναι απόλυτα υγιής, εφόσον η υγεία εμπεριέχει την αρχή του αντίθετου της, την ασθένεια. Αυτό, οι Κινέζοι το ονομάζουν ¨Φαινόμενο της παρουσίας, μέσα στην απουσία¨

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes