Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η τεχνολογία καταστρέφει τον εγκέφαλο

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα σαν σκοπό έχουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Βέβαια έχουν και τις παρενέργειές τους. Ακόμη και τα πιο κοινά sites στο ιντερνέτ  π.χ. Google, Facebook, Amazon κ.α., δυνητικά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες, αναφέρει ένα ρεπορτάζ των Financial Times. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της νέας τεχνολογίας εκδηλώνονται σε δύο βασικούς άξονες, στον ψυχολογικό και στον νευρολογικό, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, αλλά και αλληλεπιδρούν.

Όταν κάποιος δεν θυμάται και για οτιδήποτε ανατρέχει στην αναζήτηση του Google, έχει αρνητική επίδραση στη μνήμη του. Η ασφάλεια που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε, χωρίς να το έχουμε καταγράψει στη μνήμη μας, να έχουμε στη διάθεσή μας δεδομένα όπως είναι για παράδειγμα κάποιες ημερομηνίες ή ονόματα, παραμερίζει τη λειτουργία της μνήμης. Αυτό προκύπτει από την ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην επιθεώρηση Science. Στις ίδιες μελέτες γίνεται σαφές πως οι άνθρωποι που κάνουν συχνή χρήση του ίντερνετ, το θεωρούν επέκταση της μνήμης τους, δηλαδή δικό τους κομμάτι. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, με αυτή τη διαδικασία «η μνήμη μας μειώνεται, αλλά γινόμαστε καλύτεροι στο πώς να αναζητήσουμε τι». Στο ίδιο πλαίσιο, μαθητές στην Κίνα ταλαιπωρούνται να γράψουν ιδεογράμματα στο χέρι, καθώς ο αυτόματος ορθογράφος όχι απλώς τους διορθώνει τα λάθη, αλλά συμπληρώνει και τις λέξεις που θα ήθελαν να γράψουν όταν πατήσουν τα τρία πρώτα πλήκτρα στον υπολογιστή τους. Έτσι, δεν μαθαίνουν να γράφουν σωστά.

Η τεχνολογία επιδρά επίσης στην ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Και αυτό διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για να εκτελεί παράλληλα πολλές εργασίες. Όταν όμως καθόμαστε με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή βρισκόμαστε μπροστά σε τόσα παράθυρα, τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε παράλληλα. Σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, άνθρωποι που έχουν συνηθίσει για περισσότερα από 10 χρόνια να εκτελούν πολλαπλές εργασίες στον υπολογιστή τους, δεν μπορούν εύκολα να φιλτράρουν τους θορύβους και τις εικόνες του περιβάλλοντος και να συγκεντρωθούν στην εργασία τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes