Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο κλήρος έπεσε στον σμάιλι!











Ο υψηλόβαθμος πράκτορας της ΜΙ6 George Smiley (Gary Oldman) αναγκάζεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά από την καταστροφική έκβαση μιας επιχείρησης.
Όταν όμως ένας αγνοούμενος πράκτορας ξανακάνει την εμφάνισή του για να τους πληροφορήσει ότι υπάρχει ένας διπλός πράκτορας στους κύκλους της MI6, η υπηρεσία ζητάει από τον Smiley να επιστρέψει στις επάλξεις.
Αποστολή του θα είναι να διερευνήσει ποιος από τους πρώην έμπιστους συνεργάτες του, πρόδωσε τόσο τον ίδιο όσο και την πατρίδα του. Η έρευνα τον οδηγεί σε τέσσερις υπόπτους, όλοι τους είναι έμπειροι και επιτυχημένοι πράκτορες, αλλά και καλοί του φίλοι... Βασισμένο στο βιβλίο του John Le Carre, η νέα ταινία του σουηδού Tomas Alfredson («Let the Right One In») είναι μια κατασκοπική ταινία με αλλεπάλληλες σεναριακές ανατροπές. Απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας για να καταλάβουμε το τεκταινόμενα και δεν υποτιμάει την ευφυΐα του θεατή ξεκαθαρίζοντας απόλυτα το κάθε διφορούμενο σημείο του σεναρίου ή καταφεύγοντας σε κλισέ των ταινιών του είδους. Είναι πάντως ευχάριστο να βλέπεις μια κατασκοπική ταινία που δεν απευθύνεται αποκλειστικά στο νεανικό κοινό των multiplex, αλλά και σε πιο απαιτητικούς θεατές.

Εικαστικά η ταινία είναι αριστουργηματική. Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στην καλλιτεχνική διεύθυνση αλλά και στην αψεγάδιαστη φωτογραφία του Hoyte Van Hoytema. Ο Alfredson συνθέτει εντυπωσιακά κάδρα και αναπαριστά υποδειγματικά την ατμόσφαιρα της ψυχροπολεμικής εποχής στην Αγγλία. Με το «Tinker, Tailor, Soldier, Spy» καταθέτει και μια ενδιαφέρουσα όσο και ριψοκίνδυνη πρόταση. Κάνει μια κατασκοπική ταινία με αργόσυρτους ρυθμούς, κάτι που σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι δεν θα ταίριαζε σε ταινία του είδους.

Με την ίδια λογική διευθύνει και τους ηθοποιούς του. Όλες οι ερμηνείες είναι συγκρατημένες, μέχρι και υποτονικές. Ακόμα και ο εξαιρετικός Gary Oldman που τον έχουμε συνηθίσει σε ερμηνείες έντονων και εξωστρεφών χαρακτήρων, εδώ μόλις σε μια ατάκα ανεβάζει τον τόνο της φωνής του. Κάτω όμως από την επιφάνεια του αγγλικού καθωσπρεπισμού της εποχής, κοχλάζει ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων που εκφράζονται με ένα και μόνο νεύμα, με μια κίνηση, με ένα ανεπαίσθητο ανέβασμα της έντασης της φωνής. Οι τόσο λεπτές αποχρώσεις είναι πολύ δύσκολο να αποδοθούν υποκριτικά, όμως το ταλαντούχο cast που εκτός του Oldman συμπεριλαμβάνει τους Colin Firth, John Hurt, , Toby Jones, Mark Strong, Kathy Burke και τους ραγδαία ανερχόμενους Benedict Cumberbatch και Tom Hardy, τα καταφέρνει αξιοθαύμαστα.

Η μοναδική ένσταση με την συγκεκριμένη σκηνοθετική γραμμή είναι ότι μια ταινία που πραγματεύεται την πίστη στις ηθικές αξίες, τα ιδανικά, την ανδρική φιλία θα έπρεπε να μην είναι μονομερώς ψυχρή. Γιατί στα σημεία που υπάρχει έστω και μια νύξη συναισθηματισμού είναι που η σκηνοθετική επιλογή δικαιώνεται. Και αν ο ελληνικός τίτλος της ταινίας "Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι" σας έκανε να αμφισβητείτε την αξιοκρατία των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών, μην ανησυχείτε. Δεν τραβήξανε κλήρο για να του αναθέσουν την δουλειά, με την αξία του την πήρε.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes