Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Εντυπωσιάζει η Άσπρη Πέτρα

Ένα περίεργο- αλλά όχι ανεξήγητο- φαινόμενο καθιστά μια μικρή περιοχή της Αλμωπίας του νομού Πέλλας εξαιρετικά ελκυστική...όχι μόνο για τα θερμά λουτρά της, αλλά και για το εντυπωσιακό θέαμα που προσφέρει στους επισκέπτες και τους κατοίκους της ένας βράχος, που από μέρα σε μέρα και από εποχή σε εποχή αλλάζει σχήμα, χρώματα και μέγεθος!
Ο βράχος αυτός καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και έχει ύψος λιγότερο από 50 μέτρα. Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πρόμαχοι, μέσα στην κοιλάδα ενός ποταμού που διασχίζει την περιοχή, και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης γεωλόγων, σπηλαιολόγων και άλλων επιστημόνων, αλλά και μιας ομάδας μαθητών του γυμνασίου Προμάχων και του καθηγητή τους, στο πλαίσιο του μαθήματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες ανακαλύψεις, έτσι και στην περίπτωση αυτή, οι συχνές επισκέψεις των μαθητών στην περιοχή τους οδήγησαν στην παρατήρηση του φαινομένου.

Όπως διαβάζουμε στον Ορειβατικό Σύλλογο Αριδαίας, από το 2005 η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Προμάχων μελετά τον τραβερτίνη, δηλαδή το ασβεστολιθικό πέτρωμα από το οποίο αποτελείται ο βράχος. Το κανονικό του χρώμα είναι λευκό ή υποκίτρινο, αλλά πολύ συχνά, παίρνει, επιφανειακά και πρόσκαιρα, το χρώμα που έχουν τα πετρώματα που περνάει το νερό, πριν βγει στην επιφάνεια του εδάφους.

Η ταχύτατη παραγωγή βράχου από τα άλατα, η μεγάλη αποσάρθρωση, η εναλλαγή των χρωμάτων, δημιουργούν, πραγματικά, εντυπωσιακούς σχηματισμούς, μεγάλου μεγέθους (σπηλιές, νέες πηγές που γρήγορα εξαφανίζονται, κολόνες, χάσματα, νέα βράχια σε αισθητή απόσταση από τον μητρικό βράχο).

Όμως στο βράχο δημιουργούνται και αποτυπώματα φύλλων, σπόρων, ινών από διάφορα φυτά - και μάλιστα με εμφανείς όλες τις λεπτομέρειες...

Εκτός από τα 130 περίπου είδη φυτών που καταγράφτηκαν, παρατηρήθηκε κι ένα περίεργο βατραχάκι, που ίσως να αποτελεί άγνωστο υποείδος του είδους Rana Dalmatina, καθώς και ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός διαφορετικών αμφιβίων, ενώ τα άλατα από το νερό της πηγής που παρήγαγε τον βράχο, επιδρούν στον παρακείμενο χείμαρρο σε μεγάλη απόσταση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes